Elin Starck
"Odling är en livsstil"
Chansen att få arbeta hållbart och att lära ut sina kunskaper var det som lockade Elin till ETC Solpark. Elin är både trädgårdsmästare i parken samt håller flertalet intressanta kurser om odling.
I år har vi odlat närmare 40 olika tomatsorter i solparken. En del sorter tillhör den kategorin som kallas kultursorter eller heirloom på engelska, sorter som har ungefär hundra år på nacken. Andra är yngre, men har förädlats fram enligt samma principer som de gamla, alltså genom åratal av urskiljning av det exemplar som har de bästa egenskaperna för just den sorten.
Något vi helst inte odlar är F1-hybrider!
Vad är F1-hybrider?
Kanske har du stött på ordet förut? Enkelt sagt så är en F1-hybrid när man korsar två genetiskt olika arter eller sorter för att nå en viss egenskap. F1-hybrid är första generationen efter en korsning.
Inget fel med det, men det här gör att sorten inte är ”stabil”, man kan alltså inte räkna med att de frön som kommer från en F1-hybrid kommer ge samma typ av sort. Du måste alltså köpa en ny påse frön varje år.
Men inget är svart eller vitt.
F1-hybriderna är till stor hjälp för storskaliga tomatodlare eftersom det finns sorter som är motståndskraftiga mot diverse svampangrepp och virus som kan slå ut en helt växthus med plantor om det vill sig illa. F1-hybriderna som riktar in sig mot storodlare ger ofta stor skörd och med frukter som tål transporter och lagring. Priset på fröna blir därefter, ett litet frö kan kosta runt tio kronor styck! Och det varje år.
Frön är alltså absurt nog en pengako, något man vill styra för egen vinning. Mer än 70 procent av allt utsäde ägs i dag av fem globala företag i kemi-, utsäde-, läkemedels- och oljebranschen, och inte helt sällan så är storbolaget också försäljare av konstgödsel och bekämpningsmedel.
Inträdet i EU har också gjort det svårare för små fröfirmor att klara sig; en ny sort måste registreras i en sortlista en process som är alltför dyr och omständig för små företag att göra.
Vad kan det leda till?
Det här är farliga grejer, då den genetiska mångfalden kommer smalnas av, vilket gör att vi har färre gener att arbeta med vid förädling i framtiden. Vi kommer att behöva en mångfald för att klara eventuella nya farsoter eller för att kunna anpassa grödorna efter eventuella klimatproblem.
Om nu vår matproduktion fortfarande måste hålla sig till F1-hybrider för att säkra vår mat, så hänger det nu på oss småodlare att säkra mångfalden av sorter. Och jag lovar, du kommer inte lida av det; visst en del sorter är hopplöst tunnskaliga, eller vissa spricker och blir fula - men smaken! Den är något helt annat! Och är inte smaken just det man vill åt?
Så som hobbyodlare undvik F1-hybrider så långt det går, ta eget frö och dela med dig av dina frön! På ETC Solpark odlar vi inte F1-hybrider. Köp våra tomater och smaka!
Var hittar man bra fröer?
Runåbergs
Fantastisk fröfirma med stor kunskap om de sorter de säljer. Fröerna odlas både i sverige och i Portugal.
Nordfrö
Svenskodlade frön! Nordfrö är en ganska ny fröfirma som låter odlare runt om i landet odla frön.
Sesam
En ideell förening som verkar för att bevara mångfalden av sorter.
Lycka till med din tomatodling!
Elin Starck, trädgårdsmästare på ETC Solpark
Ett 40-tal olika sorters tomater odlas i ETC Solpark
I våra växthus håller vi oss borta från hybrida tomatvarianter. Det riktigt trista med hybriderna är att de storskaliga fröföretagen tar kontroll över fröna, vilket medför att lokala varianter och gamla kulturarvssorter på sikt försvinner. Det vill motverka och sprider gärna våra frön utan vinstintressen.