Kalvdans och ostbågar till middag?
När Björn Wahlund, till yrket kock och kökschef på Riche och Teatergrillen, blev pappa var ambitionen glasklar. Han och sonen skulle laga mat tillsammans! Men sonens ”äter allt” byttes snart ut till mackor med bara smör. Från att förberedelserna och måltiderna varit lustfyllda och roliga förvandlades de till tjat, konflikt och kamp.
Inifrån sin verklighet har Björn Wahlund gjort boken Kalvdans och ostbågar. En personlig kokbok för föräldrar och matintresserade, fylld av sina bästa recept, personliga berättelser och knep när vardagen är fylld av matvägran och inspirationen lyser med sin frånvaro. Allt för att alla ska kunna samlas runt bordet!
Recept ur boken:
Saltbakade rödbetor med citronfärskost, brynt smör och rostade mandlar
Ingredienser
• 2 knippen färska rödbetor
• Grovsalt, så det täcker formen
• Cirka 1 dl rostad och grovhackad sötmandel
• Cirka 75 g smör
• Cirka 0,5 dl finskuren gräslök
• Färsk dragon eller körvel
Färskost:
• 1 l filmjölk
• 2 bitar tvättat zest från ekologisk citron
• 1 krm salt
• 2 msk god olivolja
• Citronjuice från ekologisk citron
• Salt
Dag 1.
Börja med färskosten. Värm långsamt upp filmjölk, salt och citronzest (använd potatisskalare) i en tjockbottnad kastrull till 50°C. Rör då och då. Häng sedan färskostmassan i ett stort kaffefilter eller silduk till dagen efter – förvara i kylen.
Dag 2.
Lägg ostmassan i en bunke, ta bort citronzest och vispa färskosten fluffigt med elvisp. Tillsätt olivolja och smaka av med salt och lite citronjuice. Osten ska ha hög smak och en krämig konsistens, är den för tjock och lite grynig kan man spä med lite vatten. Vasslen som blir över kan användas som degvätska till matbröd.
Sätt ugnen på 130°C. Tvätta rödbetorna noggrant. Häll ett tunt lager grovsalt på en plåt eller i ett ugnsfast fat, skär bort blasten på betorna och placera dem med snittytan mot saltet. Baka i ugnen i ca 3 timmar. Provstick i en rödbeta – lite motstånd ska finnas kvar. Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Borsta bort saltet.
Bryn smöret under vispning, ta från värmen när det doftar nötigt och har fin färg – se upp så det inte bränns.
Lägg upp de ljumna rödbetorna tillsammans med färskosten, strössla över mandeln och gräslöken, ringla smöret över. Garnera med plockad körvel eller dragon.
Kalvdans och ostbågar är en personlig kokbok för föräldrar och matintresserade, fylld av Björn Wahlunds bästa recept, personliga berättelser och knep när vardagen är fylld av matvägran och inspirationen lyser med sin frånvaro. Allt för att alla ska kunna samlas runt bordet!
VILL DU KÖPA RECEPTBOKEN KALVDANS OCH OSTBÅGAR?