Kom igång med bokashi - det är enkelt och roligt!
Har du en gång startat med Bokashi så vill du bara skapa mer och mer frisk jord av av dina gamla matrester. Det skapar ett beroende. Vi har ställt tre frågor till Malin Sairio en av författarna till Stora boken om Bokashi.
Är det lätt att starta med bokashi i lägenhet?
Att hålla på med bokashi i lägenhet är mycket mer utmanande än i ett hus med trädgård. Men man kan faktiskt ha en jordfabrik i en plastlåda i kökssoffan eller i ett mörkt hörn i garderoben. Det finns egentligen inga gränser för var du kan göra din jord. En jordfabrik i rumstemperatur är färdig efter tre veckor, och då är frågan vad du gör med jorden. Du kan använda den till odling i krukor på balkongen, eller i en rabatt på innergården. Och har du varken balkong eller innergård så kan du ge bort jorden i present! Vi har pratat med flera som tar sin hink eller jordsäck och åker spårvagn eller tåg till sin kolonilott för att använda materialet i sin odling. Andra byter hink med en släkting. Det tar en stund innan man hittar sitt sätt, men det blir ett fint kretslopp när man får till sin lösning
Vilket är bäst - strö eller spray?
Båda innehåller samma bakterier och fungerar lika bra - det är helt enkelt en smaksak. Många föredrar att fortsätta med spray om de börjar med det, och samma med strö. Fördelen med spray är att du lätt kan fermentera annat med det, exempelvis löv eller halm. Fördelen med strö är att den håller innehållet i bokashihinken lite torrare
Är det lätt att få igång Bokashi?
Du behöver absolut inte kunna allt eller vara biolog för att börja med Bokashi. Det är världens enklaste grej. När du väl är igång så lär du dig snabbt och du kommer ganska snart att känna dig som en expert.
Det var spännande när jag förstod att bakterier inte bara konkurrerar med varandra. I rätt kombination kan de fördelaktiga bakterierna samarbeta och skapa syror som gör att PH-värdet sjunker och dödar de skadliga bakterierna. Samtidigt skapas hälsosamma bioaktiva ämnen som är otroligt bra för jorden. Och när jag första gången grävde ner matavfallet i jorden var jag fundersam och frågade mig, som många andra gör, ”kan det verkligen fungera?”. Efter bara tre veckor grävde jag i samma jord och då var matavfallet puts väck borta, det var som magi. Inga matrester kvar alls. Bara livslevande härlig myllrande jord. Då förstod jag vilken möjlighet till att skapa ett eget kretslopp Bokashi ger.