etc kaffe
Med en smak av värdighet
Våra kaffebönor kommer direkt från zapatistiska kooperativ i södra Mexiko. Kooperativet Yachil Xochobal Chulchan grundades 1998 och består idag av 850 familjer.
Namnet Yachil betyder "det nya ljuset på himlen" på tzotzil, det språk som talas i regionen av ursprungsfolket. Familjerna bildade Yachil för att gemensamt organisera sig mot mellanhandlarna. De betalade ett så lågt pris för kaffet att familjerna hade svårt att överleva på kaffet, som i de flesta fall, är familjernas enda inkomst.
År 2001 blev Yachil registrerade som kaffekooperativ och kunde börja exportera ekologiskt kaffe till andra länder. Vi på ETC importerar råkaffe direkt från Yachil och rostar själva vilket gör det möjligt att slippa mellanhänder både i Mexiko och Sverige.
Vi kan betala ett rättvist pris för det tidskrävande arbetet med att skörda bönorna - familjerna använder inte maskiner, alla steg i processen sker för hand. Bönorna vi importerar är 100 procent Arabica och vi rostar själva. Färskare än så blir det inte. Mer klimatvänligt och solidariskt än så blir det inte heller.
Så här säger våra kunder:
"Kaffet är milt med många nyanser, och den rostade smaken framträder väl utan bitterhet, just så som jag vill att kaffe ska vara. Att det dessutom är ekologiskt och direktimporterat är avgörande för mig."
"Jag har beställt ETC kaffe under många år och det har varit omtyckt av gäster som ofta frågar vilket kaffe de har i koppen. Då kan jag stolt stå för att det är rättvist och smakrikt.”
"Gott kaffe som värmer mitt hjärta för att jag gör något gott samtidigt."
Här är tre skäl varför Chiapas kaffe är det bästa i Mexiko
1. Klimatet
Kaffebönan som har planterats i Chiapas sedan mitten av 1800-talet kommer ursprungligen från Guatemala. Klimatförhållandena i södra Mexiko är perfekta för kaffets tillväxt och produktion. Det är ett fuktigt klimat som ändå är varmt, där de rikliga regnen skapar en kemisk förening med den vulkaniska jorden. Dessutom förhindrar områdets höjd att kaffebären attackeras av sjukdomar som kan förstöra skörden.
2. Smaken
Chiapas-kaffebönan är känd för sin doft, intensitet och kropp. De mest karakteristiska grödorna är de som finns i de bergiga regionerna i Soconusco. Det är allmänt känt att kaffet har en fruktigare smak än det som växer på andra platser i Mexiko.
3. Utarbetandet
Processen från plantering till skörd påverkar i stor utsträckning slutprodukten. Det är ett hantverk som utförs av familjerna som utgör där kaffet odlas. Endast de bästa bären väljs, de som når full mognad. Därefter utförs torknings- och viloprocessen under uppsikt för att säkerhetsställa skördens kvalitet.